do 28 november 2019

Wat als een medewerker langdurig ziek wordt?

Kleinere werkgevers weten in veel gevallen niet wat er op ze af komt bij langdurige ziekte van een medewerker. Naast de loondoorbetalingsplicht is er de verplichting om re-integratie mogelijk te maken. De impact op het bedrijf is vaak groot.Per 1 januari is er een nieuwe verzekeringsvorm. De overheid heeft voor u de keuzes op een rij gezet.

Als werkgever kunt u kiezen uit:

  • Geen verzekering
  • Verzekering voor loondoorbetaling zonder ondersteuning
  • Verzekering voor loondoorbetaling met ondersteuning
  • MKB verzuim-ontzorgverzekering

Geen verzekering
Bij ziekte van een werknemer bent u zelf verantwoordelijk voor de vereiste acties en administratieve plichten gedurende het verzuimtraject. Dat vraagt expertise. U hebt de re-integratie in eigen hand en bepaalt wat u zelf doet en wat u aan ondersteuning inkoopt. De kosten van loondoorbetaling en de re-integratie betaalt u zelf. Maar zolang niemand ziek is, hebt u geen extra kosten.

Verzekering voor loondoorbetaling zonder ondersteuning
U betaalt een vaste premie, ook als er niemand ziek is. Bij ziekte van een werknemer bent u zelf verantwoordelijk voor de vereiste acties en administratieve plichten gedurende het verzuimtraject. Dat vraagt expertise. U draagt zelf de kosten voor re-integratie, maar niet de kosten van loondoorbetaling. U hebt de re-integratie in eigen hand en bepaalt wat u zelf uitvoert en wat u aan ondersteuning inkoopt.   

Verzekering voor loondoorbetaling met ondersteuning
U betaalt een vaste premie, ook als er niemand ziek is. Bij ziekte van een werknemer bent u zelf verantwoordelijk voor de vereiste acties en administratieve plichten gedurende het verzuimtraject. U draagt, afhankelijk van wat u aan ondersteuning verzekert, zelf nog kosten voor re-integratie. Bij ziekte van een werknemer hebt u geen kosten voor loondoorbetaling. U krijgt ondersteuning bij de re-integratie en krijgt advies over de regels en administratieve verplichtingen.

MKB verzuim-ontzorgverzekering
U betaalt een vaste premie, ook als er niemand ziek is. Bij ziekte van een werknemer hebt u geen kosten voor loondoorbetaling en re-integratie. U krijgt volledige ondersteuning bij re-integratie. Kennis van de regels is dus niet vereist. Ook bent u niet zelf verantwoordelijk voor de administratieve plichten.

Tip: Download de keuzekaart met het overzicht. De MKB verzuim-ontzorgverzekering is nieuw in 2020.